Skip to content

ENCOUNTER#10

Logeren in je eigen toekomst

Het lijkt een beetje op het tv-programma ‘Puberruil’. ENCOUNTER#10 documenteert het verblijf van een koppel 55-plussers in het huis van een 85-plusser. Het duo ervaart in de woning van de ander het leven dat hen misschien zelf te wachten staat. De reportage heeft de vorm van een filmportret en wordt getoond tijdens de Dutch Design Week 2021.

In ENCOUNTER#10 nodigt Stichting ENCOUNTER, een koppel 55-plussers uit om kennis te nemen van hun mogelijke toekomst. We vragen hen 24 uur te verblijven in een appartement van een bewoner van Vitalis Woonzorg locatie de Wilgenhof, Eindhoven. De woning representeert een ander leven in een andere tijd. De inrichting werd gevormd tijdens een eerdere periode van de levensloop. Het huis is gestold in de tijd. Recente veranderingen zijn eerder een toiletbeugel of een sta-op stoel dan een nieuwe vloer of zonnepanelen. Wij presenteren het huis als een immersief museum. Door te verblijven in andermans huis ervaart het koppel het leven van de 85-plusser. Het leven dat zij in de toekomst misschien zelf zullen leiden.

Terwijl het koppel zijn eigen toekomst verkent, wordt de 85-plusser samen met een gast door ons ontzorgd. Ze overnachten in een hotel met een feestelijk diner en krijgen thuiszorg ondersteuning.

85-plusser Jan Klerkx voor zijn appartement.

Wanneer je 55 jaar of ouder bent, word je in Nederland gerekend tot de groep ouderen De totale groep ouderen groeit snel in Nederland. Dat stelt ons voor uitdagingen; maakbaarheid kent grenzen, goede zorg vraagt om meer dan medisch oplossen. Hoe willen we oud worden? Het 24 uurs verblijf resulteert in een reportage van het project. Dat genereert bewustzijn van dilemma’s, aannames en clichés en speelt hiermee. ENCOUNTER#10 werpt een blik op ons toekomstig leven. Ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en beleidsmakers zien via de ervaringen van het 55-plus koppel de kracht en de knelpunten van het leven in een zorgcentrum. Toekomstige ouderen nemen kennis van een kwetsbaar leven en een blik in hun eigen (mogelijke) toekomst.

ENCOUNTER#10 vindt plaats in de tweede helft van augustus 2021, het filmportret wordt in oktober 2021 getoond tijdens DDW21.

‘As ge nergens aan meedoen, komt er ook nooit iets van de grond. Ik vind het geweldig om mee te doen en mijn leven te laten zien aan mijn familie. Dat ze dan mijn huis herkennen.’

Aldus meneer Klerkx, 85-jaar, die zijn huis openstelt voor de deelnemende 55-plussers.

Subsidiënten

  • Kunstloc Brabant (Impulsgelden)
  • Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
  • DELA Fonds
  • Stichting RCOAK
  • Fonds Sluyterman van Loo
  • Stichting Het R.C. Maagdenhuis en Stichting Brentano’s Steun des Ouderdoms

Partners

  • Vitalis Woonzorg Groep
  • Leyden Academy on Vitality and Ageing