Skip to content

ENCOUNTER#10

Logeren in je eigen toekomst

Het lijkt een beetje op het tv-programma ‘Puberruil’. ENCOUNTER#10 documenteert het verblijf van 55-plussers in het huis van een 85-plusser. De 55-plusser ervaarde in de woning van de ander het leven dat deze misschien zelf te wachten staat. De reportage heeft de vorm twee filmportretten.  

In ENCOUNTER#10 nodigde Stichting ENCOUNTER, Bert en Annie uit om kennis te nemen van hun mogelijke toekomst. We vroegen hen 24 uur te verblijven in het appartement van Henny (87) in de Varenhof, te Rotterdam. Vervolgens vroegen we Frans (61) hetzelfde te doen in het appartement van Jan (85). Jan is een bewoner van Vitalis Woonzorg locatie de Wilgenhof, Eindhoven.

De gasten volgden het ritme van de 85-plussers.  Door te verblijven in andermans huis ervaart de 55-plussers het leven van de 85-plusser. Het leven dat zij in de toekomst misschien zelf zullen leiden.

Terwijl het koppel zijn eigen toekomst verkende, werd de 85-plusser door ons ontzorgd. Ze overnachtten in een hotel met een feestelijk diner.

85-plusser Jan Klerkx voor zijn appartement.

Wanneer je 55 jaar of ouder bent, word je in Nederland gerekend tot de groep ouderen De totale groep ouderen groeit snel in Nederland. Dat stelt ons voor uitdagingen; maakbaarheid kent grenzen, goede zorg vraagt om meer dan medisch oplossen. Hoe willen we oud worden? Het 24 uurs verblijf resulteert in een reportage van het project. Dat genereert bewustzijn van dilemma’s, aannames en clichés en speelt hiermee. ENCOUNTER#10 werpt een blik op ons toekomstig leven. Ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en beleidsmakers zien via de ervaringen van het 55-plus koppel de kracht en de knelpunten van het leven in een zorgcentrum. Toekomstige ouderen nemen kennis van een kwetsbaar leven en een blik in hun eigen (mogelijke) toekomst.

ENCOUNTER#10 vond plaats in de tweede helft van augustus 2021, de filmportretten worden in oktober 2021 getoond tijdens DDW21.

Bekijk hier de portretfilms.

‘As ge nergens aan meedoen, komt er ook nooit iets van de grond. Ik vind het geweldig om mee te doen en mijn leven te laten zien aan mijn familie. Dat ze dan mijn huis herkennen.’

Aldus meneer Klerkx, 85-jaar, die zijn huis openstelt voor de deelnemende 55-plussers.

Subsidiënten

  • Kunstloc Brabant (Impulsgelden)
  • Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
  • DELA Fonds
  • Stichting RCOAK
  • Fonds Sluyterman van Loo
  • Stichting Het R.C. Maagdenhuis en Stichting Brentano’s Steun des Ouderdoms

Partners

  • Vitalis Woonzorg Groep
  • Leyden Academy on Vitality and Ageing