Skip to content

nieuwsberichten

Maak zelf een tijdlijn in NEMO

Maak zelf een tijdlijn in NEMO

In de tentoonstelling Living Looonger is het werk 'ENCOUNTER#7: Tijdlijn van het veranderende lichaam' te zien.

Je kunt als bezoeker ook zelf aan de slag om een tijdlijn te maken. Dit gebeurt iedere twee weken op een zaterdag tot en met december 2024, in de Studio van NEMO Science Museum. Je wordt hierbij begeleid door één van onze experts. Met behulp van pen en inkt maak je een tijdlijn van lichamelijke veranderingen die plaatsvonden tijdens je leven.

Meer info en aanmelden
Foto: DigiDaan

The complex nature of Boundary Work

The complex nature of Boundary Work

In het Arts and Health Journal verscheen in oktober 2023 The complex nature of Boundary Work in Arts & Health: A reflective journey in a social design project, waarin onderzoeker Lieke de Kock (en anderen), via ENCOUNTER, de rol van creatieve professionals binnen de ouderen zorg duidt.

ENCOUNTER te zien in de NEMO Studio

ENCOUNTER te zien in de NEMO Studio

Een selectie tijdlijnen uit het project ENCOUNTER#7 is te zien in de expositie Living Looonger. De tijdlijnen tonen hoe ons lichaam verandert terwijl we ouder worden en wat dat met ons doet.

NEMO Studio, op het Marineterrein in Amsterdam, is open op woensdag t/m zondag van 12.00 - 17.30 uur. Living Looonger is te bezoeken t/m 5 januari 2025.
Foto: DigiDaan

Superhero of designzero?

Superhero of designzero?

In de publicatie Superhero of designzero? Over het grenswerk van de social designer in de zorg (HKU press, 2023) ontrafelen onderzoeker Lieke de Kock en ontwerper Joost van Wijmen de complexe rol van de kunstenaar die binnen de grillige praktijk van de ouderenzorg werkt. Deze eerlijke reconstructie van een 'gefaald' project laat zien dat je ook te ver ‘out of the box’ kunt denken – en dat is een belangrijke les. Lynn Berger, schrijver en journalist onder meer als correspondent Zorg bij De Correspondent.

BESTELLEN

10 jaar ENCOUNTER!

10 jaar ENCOUNTER!

In 2023 bestond ENCOUNTER 10 jaar. Dat was reden voor een feestje! We vierden dit met de presentatie van de publicatie Superhero of Designzero? tijdens de Dutch Design Week 2023.

Voorbij leeftijd

Voorbij leeftijd

Het artikel Voorbij leeftijd (Gerōn, Volume 23, Issue 2, 2021) belicht de waarde van contact tussen mensen van verschillende generaties en beschrijft de voorwaarden om tot wezenlijk contact te komen. ENCOUNTER#8 dient als voorbeeld van hoe betekenisvol contact beeldvorming kan beïnvloeden. Dit artikel is geschreven door onderzoekers van Leyden Academy voor het online platform Geron.

Van de marge naar het midden

Van de marge naar het midden

Aan de hand van een reeks expertmeetings met ontwerpers, deelnemers, zorgprofessionals, managers, fondsenmedewerkers en onderzoekers schreef Joost in 2022, voor het platform Social Design Showdown, een online artikel waarin de ontwerpkracht in de zorg centraal staat. Het artikel beschrijft kwaliteiten, knelpunten en kansen van social designprojecten binnen de zorg.

Lecture MAD-festival

Lecture MAD-festival

Het vakgebied design heeft in de afgelopen decennia de grenzen verlegd naar andere disciplines en werelden. Wat vraagt dat van de rol van de ontwerper? Hierover gaf Joost een presentatie tijdens het MAD-festival, op 21 oktober 2023, bij de MA Design HKB, Bern

ENCOUNTER als springplank

ENCOUNTER als springplank

Stichting ENCOUNTER vindt het belangrijk om jonge ontwerpers met een interesse in het sociale domein te ondersteunen en een springplank te bieden. Vanuit stichting ENCOUNTER werd Annika Leeuwenkuijl in 2023 gecoacht bij haar werk als decor en kostuumontwerper voor de voorstelling de Verwanten. Deze voorstelling heeft als thema eenzaamheid en wordt gemaakt en gespeeld door ervaringsdeskundigen van de LFB. De LFB is de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking.

The Art of Belonging in LUMC

The Art of Belonging in LUMC

Superhero or designzero? werd in 2023 geëxposeerd als onderdeel van The Art of Belonging. In deze tentoonstelling staat de ouder wordende mens centraal en wat het betekent om oud te zijn in onze samenleving.
De tentoonstelling was een samenwerking tussen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Gedeeld Perspectief

Gedeeld Perspectief

Samen met Vitalis Woonzorg Groep, Avans Hogeschool en Leyden Academy on Vitality and Ageing ontwikkelde Joost ENCOUNTER#8, een reeks ontmoetingen tussen bewoners van Vitalis en studenten sociale studies van Avans. In het magazine Gedeeld Perspectief (2021) lees je meer over de uitkomsten en de betekenis van het project voor de deelnemers en voor Joost als ontwerper.

BESTELLEN

The Anagesic Museum

The Anagesic Museum

In oktober 2022 verscheen in Frontiers in Pain Research een artikel dat perspectieven en inzichten beschrijft die werden opgehaald tijdens de conferentie the Analgetic Museum. Dit online evenement onderzocht het kruispunt van kunst en pijnbestrijding. ENCOUNTER#6 werd hierbij als good practice aangehaald.
Social Design Kalender

Social Design Kalender

Zowel in 2022 als 2023 was ENCOUNTER opgenomen in Social Design Scheurkalender. Deze kalender, een initiatief van The Social Design Lobby, is een bundeling van inspirerende projecten, verrassende methodes en mooie voorbeelden van ontwerp voor maatschappelijke vraagstukken.
Expo ENCOUNTER#7

Expo ENCOUNTER#7

Een verzameling getekende tijdlijnen uit de collectie ENCOUNTER#7 was in 2020 te zien bij Yksi Expo, Strijp-S, in Eindhoven. De presentatie werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Zilver-Werk, Yksi Connect & Trudo.
De Strategie van het onzegbare

De Strategie van het onzegbare

In ENCOUNTER, de strategie van het onzegbare (MA thesis, 2020) analyseert Joost van Wijmen de methode ENCOUNTER. Dit doet hij aan de hand van modelproject ENCOUNTER#6 - Geborduurde littekens en hun verhalen. Samen met deelnemers, Robert Jan Kroeze, wervelkolom chirurg bij de Sint Maartenskliniek en Jenny Slatman, hoogleraar Medical Humanities aan de Universiteit van Tilburg brengt Joost de werking en waarde van de methode in kaart.

BESTELLEN

ENCOUNTER#6 on tour

ENCOUNTER#6 on tour

Gedurende het jaar 2019 was de verzameling geborduurde littekens en hun verhalen – ENCOUNTER #6 – onder meer te zien in het TextielMuseum Tilburg, ETZ Tilburg en het JBZ, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ’s-Hertogenbosch.

ENCOUNTER#6

ENCOUNTER#6

Over ENCOUNTER #6 zijn in 2019 verschillende mediaberichten verschenen. Joost was bijvoorbeeld te gast bij Spijkers met Koppen, op Radio1 en werd vermeld in het AD en de Telegraaf.

ENCOUNTER#3 in het Design Museum

ENCOUNTER#3 in het Design Museum

ENCOUNTER#3 werd in 2015 ontwikkeld en uitgevoerd binnen de expositie Reïnventing Happiness in het Design Museum Den Bosch.