Skip to content

nieuws / agenda

27 OKT
2023
Boekpresentatie: Superhero of design zero?

In de publicatie Superhero of designzero? Over het grenswerk van de social designer in de zorg reflecteren onderzoeker Lieke de Kock en ontwerper Joost van Wijmen, met verschillende betrokkenen, op een social designproject in de ouderenzorg. Op een realistische, eerlijke, soms ongemakkelijke manier wordt het complexe werk dat de social designer verricht binnen de zorgcontext ontleed.

De publicatie presenteert geen simplistische oplossingen, maar creëert bewustwording van de complexe werkelijkheid, wil (toekomstige) creatieve professionals voorbereiden op hun positie en een realistisch gesprek aanwakkeren over wat de uitwisseling tussen social design en ouderenzorg zowel biedt als vraagt.

Tijdens de boekpresentatie op vrijdag 27 oktober, gaan de auteurs ondermeer in gesprek met hoogleraar Ouderenparticipatie Tineke Abma over het maakproces, het resultaat en rol van social design in de zorg.

Deze sessie is onderdeel van de Embassy of Health-dag tijdens Dutch Design Week 2023, maar is ook apart te bezoeken.

Vrijdag 27 oktober
Locatie: Natlab, Kastanjelaan 500, Eindhoven
Tijd 10:45 – 13:00 uur (inloop 10:30). Aanmeldlink volgt

MEI / NOV
2023
Chronische Troost

Met het initiatief ‘Troostrijke verhalen’ wisselen oudere ervaringsdeskundigen met chronische ziekten samen ervaringen uit over de eigen levensloop. De insteek hierbij is wederkerig; het gaat om troost geven en troost krijgen. Voor door en met ouderen met een chronische ziekte, hun (zorg)omgeving en naasten. Initiatiefnemer het Jo Visserfonds kiest daarbij voor een combinatie van social design vanuit ENCOUNTER en wetenschappelijke duiding vanuit Leyden Academy.

SEPT
2023
ENCOUNTER als springplank

Vanuit stichting ENCOUNTER zal Annika Leeuwenkuijl als decor en kostuumontwerper gaan meewerken aan de voorstelling de Verwanten.
In de voorstelling nemen vier spelers met een licht verstandelijke beperking je mee in hun wereld. We leren hun verlangens kennen, hun dromen. We komen erachter hoe het was in de isoleercel. Hoe belangrijk het is als er net die ene hulpverlener is die je echt ziet. Hoe je soms dingen gaat kopen als je je niet goed voelt.

Het wordt gemaakt en gespeeld door ervaringsdeskundige van de LFB en ontwikkeld door theatermakers Gehring-Ketelaars.
Stichting ENCOUNTER vindt het belangrijk om jonge ontwerpers, zoals Annika, met een interesse in het sociale domein te ondersteunen en een springplank te bieden. De voorstelling gaat op 15 september 2023 in première. Bestel kaarten

13 OKT
2022
Artikel: Van de marge naar het midden

Aan de hand van de ervaringen en gesprekken tussen ontwerpers, deelnemers, zorgprofessionals, managers, fondsenmedewerkers en onderzoekers schreef Joost een artikel waarin de ontwerpkracht in de zorg centraal staat. Dit artikel is de uitkomst van een reeks expertmeetings die Stichting ENCOUNTER organiseerde in opdracht van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en in uitwisseling met de Embassy of Health. Het artikel beschrijft kwaliteiten, knelpunten en kansen van social designprojecten binnen de zorg. Lees hier het artikel