Skip to content

ENCOUNTER#5

Wegens omstandigheden gestrand

Binnen ENCOUNTER staan ontmoetingen centraal. Ze komen echter niet altijd tot stand. ENCOUNTER#5 zou een samenwerking zijn tussen het Van Abbemuseum, Eindhoven, het Lectoraat Performatieve Maakprocessen van de HKU en Stichting ENCOUNTER. Het project raakte verstrikt in talloze mails en de agenda’s van de verschillende partners. Het is nooit gerealiseerd.

Wegens omstandigheden gestrand

Het aangaan van nieuwe relaties is een delicaat proces en vraagt om veel tijd en energie, mails, telefoontjes, apps, gesprekken, pitches, video calls en presentaties. Joost bereid zich grondig voor en stemt de informatie af op desbetreffende medewerker of organisatie. Daarnaast betekent het dat hij tijdens een gesprek vaak in en paar minuten het voor de ander onbekende en soms ‘wonderlijke’ project over het voetlicht moet weten te brengen.

‘Zit de ander daarop te wachten? Heeft de ander daar nú ruimte voor in diens hoofd? Wat wordt mijn strategie? Duw ik door? Doe ik een stapje naar achter? Ben ik begripvol en veer ik mee of reageer ik juist sturend en neem ik het initiatief? Vaak beslis ik mijn strategie in een spilt second van een gesprek met een potentiële partner. Dit gebeurt vaak onbewust tijdens de eerste drie zinnen van een (telefonisch/ online) gesprek. Meestal is de ander geïnteresseerd en komt het tot een samenwerking. Maar soms zijn mijn pogingen vergeefs en strand een project. ENCOUNTER#5 is daar een voorbeeld van.’

Joost van Wijmen