Skip to content

ENCOUNTER#6

Geborduurde littekens en hun verhalen

Ons lichaam definieert wie wij zijn. Het groeit en wordt ouder. Het beschadigt, herstelt of wordt hersteld. Deze veranderingen worden soms zichtbaar door littekens op onze huid. Met een onalledaagse verzameling geborduurde littekens onderzoekt een team van social designers, productmakers en onderzoekers, onder leiding van Joost van Wijmen, het veranderende lichaam.

Geborduurd litteken #4.3 van een verwijderde melanoom.
Geborduurd litteken #4.3 van een verwijderde melanoom.

Joost verzamelde littekens van kinderen, pubers, volwassenen en ouderen en hun herinneringen eraan. Nadat hij ze overtrok op doorzichtige sheets, liet hij de littekens op zijde naborduren. Ze onthullen kleine en grote persoonlijke verhalen die tegelijkertijd universele thema’s blootleggen en bespreekbaar maken, zoals als intimiteit, privacy, verlies, kwetsbaarheid, nabijheid, ontmoeten, afscheid, deelnemen en gezien worden.

De borduurwerken vormen een levende collectie kunstwerken, die (nog steeds) wordt getoond in een mobiel expositiemeubel dat op reis gaat naar bibliotheken, ziekenhuizen, zorglocaties en musea. Zoals naar het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch, Bibliotheek Den Bosch, Sûnenz in Drachten, De Dutch Design Week 2019 en het TextielMuseum in Tilburg. Op verschillende van deze plekken vonden ook live encounters plaats, waarbij deelnemers hun littekens doneerden.

Via ENCOUNTER kijken we op een andere manier naar ons (veranderende) lichaam. In ziekenhuizen wordt ENCOUNTER#6 bijvoorbeeld ingezet om de impact van het medisch ingrijpen op de eigen identiteit in kaart te brengen. Dit gebeurt door storytelling (het borduursel) en aan de hand van de ervaringen van patiënten (hun verhaal). Zo draagt het project op innovatieve wijze bij aan mensgerichte zorg vraagstukken.

In ENCOUNTER#6 worden deelnemers, publiek en partners wezenlijk geraakt. Deelnemers gaven aan dat zij zich gehoord en gezien voelen. Het project richt de blik op hun ervaringen.

‘Ik vind dit een bijzondere kunstvorm, die ik nog nooit heb meegemaakt. Ik zag u al vanaf een afstand, ik werd nieuwsgierig. Het is creatief en gaat positief om met iets negatiefs; een litteken. Het wordt uitnodigend gepresenteerd. Je laat mij merken dat ik de moeite waard ben. Je ziet jezelf, je maakt iets kenbaar aan de buitenwereld op een nieuwe manier. Een litteken gaat nooit weg. Ik denk dat je mensen confronteert. Het is de zichtbare bovenlaag waar veel onder zit. Die visualiseer je en daarmee zet je mensen aan het denken. Zij durven misschien niet mee te doen. Maar je zet ze wel aan het denken en vervolgens komen ze toch mee doen. Tenminste dat gebeurde bij mij en dat vind ik iets geweldigs!’

Martien, een bewoner van Vitalis Woonzorg Groep

‘Ik vond het zien van mijn geborduurde litteken erg bijzonder. Door ‘m zo voor me te hebben liggen had ik wel echt het gevoel dat ik tegen mensen kon zeggen ‘kijk, dat is die van mij, en dit is mijn verhaal’. Ik was trots op een bepaalde manier. Dus ik denk dat het in die zin wel kan helpen met acceptatie, en vooral om er een eigen verhaal omheen te ontwikkelen.’

Deelnemer Paula, zij heeft een litteken in haar gezicht als gevolg van rhabdomyosarcoom

Producten
Binnen ENCOUNTER#6 zijn ook twee producten ontwikkeld. Naast machinaal geborduurde littekens die als broche te dragen zijn, is er een do it yourself -borduurpakket van 5 verschillende littekens en hun verhalen. Deze zijn ook als ansichtkaart te versturen.

Bestel via info@project-encounter.nl.

In de media:
8 januari 2019: Radio1, live ENCOUNTER en interview Nieuws en Co
12 januari 2019: Radio2, Spijkers met Koppen
29 januari 2019: Artikel Telegraaf, René Steenhorst
1 oktober 2019: Artikel Brabants Dagblad, regio Tilburg

Subsidiënten

  • Kunstloc Brabant (Impulsgelden)
  • Het Stimuleringsfonds
  • Creatieve Industrie
  • Prins Bernard Cultuurfonds
  • Cultuurfonds Pop-up ’s-Hertogensboch
  • Stichting Stokroos
    en 142 donateurs via Voordekunst

Partners

  • Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
  • Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
  • Rotary ’s-Hertogenbosch in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch
  • U Create
  • Sûnenz, onderdeel van ZuidOostZorg, Drachten
  • TextielMuseum, Tilburg
  • Huis 73, Bibliotheek ’s-Hertogenbosch